Soļanka
Soļanka bez gaļas? Jā! Gaļu nomaina ar pupiņām. Lai būtu vēl uzturvielām bagātāk, kartupeļus aizvietoju ar kāli.
Sastāvdaļas:
- Liels kālis (ja nepatīk, tad var 4 kartupeļus);
- 2 burkāni;
- Baltās pupiņas (daudzumu pēc izvēles – 100 grami, piemēram);
- Sīpols;
- 2 skābēti gurķi;
- Citrons;
- 4 ķiploka daiviņas;
- Olīvas;
- Eļļa;
- 2 lauru lapas;
- 1l tomātu sula vai puse tomātu mērces (no standarta burciņas);
- 4 smaržīgie pipari (vai parastie melnie).
- Baltās pupiņas dienu pirms liek mērcēties un tad novāra;
- Sagriež sīpolus, liek katlā un apcep;
- Sarīvē burkānus un ber katlā;
- Pielej tomātu merci vai sulu. Ja mērci, tad pievieno litru ūdeni (var vairāk, atšķirībā, cik biezu zupu gribas). Pievieno kāli, lauru lapas un smaržīgos piparus;
- Pievieno ķiplokus izspiestus caur ķiplokspiedi, gurķus sagrieztus, olīvas, pupiņas un pavāra vēl 3 minūtes;
- Ja nepieciešams sāls, pievieno to pēc garšas.
- Pasniedz ar sagrieztām citrona šķēlītēm.
Klāt var ēst uzgrauzdētu rupjmaizi ar sojas krēmsieru vai humusu.