Pupiņu burgeri
Sagribējās kaut ko gardu, bet īsti negribas ēst dzīvniekus? Pupiņu burgeri? Kāpēc gan ne! Šī pupiņu burgeru recepte ir pārbaudīta praksē vairākas reizes, iesakām. Lai būtiski palielinātu pupiņu burgeru uzturvērtību, pievērs uzmanību ne tikai pupiņām (vāri mājās pats, nevis pērc konservētas), bet arī mērcei un maizei.
Sastāvdaļas:
- izmērcētas sarkanās pupiņas vai viena burciņa konservēto pupiņu;
- 1/2 sīpols
- ķiploks (3 daiviņas)
- paprika
- salāti (iceberg/lapu salāti/romiešu)
- tomāti
- marinēti gurķi
- sāls
- pipari
- 1 tējkarote čili pipari
- 1 tējkarote čili mērces
- auzu milti
- burgeru maizītes
- tomātu mērce vai gurķu-sinepju mērce (vienkārši izvēlies savu mīļāko veselīgo mērci). Iesakām uzmest aci esilaimigs.lv mērču sadaļai, tur noteikti var atrast kādu mērci, kas tīk sirdij. Piemēram, tūkstošsalu mērce.
Pagatavošana:
- Novāra pupiņas, ja neesi nopircis konservētas;
- Sagriež tomātus, papriku, marinētos gurķus;
- Pupiņas, sīpolu, ķiplokus sablenderē (var pievienot ūdeni);
- Visu masu sajauc ar miltiem, tik daudz, lai masa izskatās bieza un saturīga; Šeit nāksies eksperimentēt, līdz masa iegūs pareizo konsistenci.
- Pieber visas garšvielas – sāli, piparus, čili piparus, čili mērci un samaisa;
- Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos vai uz pannas ar eļļu;
- Burgeru maizītes arī nograuzdē krāsnī;
- Burgeru maizēm abas bulkas apsmērē ar mērci un tad liek salātu, pupiņu kotleti, tomātu, papriku un marinētos gurķus.
Vislabāk pupiņu burgeri garšo kopā ar draugiem (it sevišķi, ja pašam nav jāgatavo), labu apetīti!
Šī recepte ir iekš šīs mājaslapas, jo cenšamies aizvien vairāk sekot “whole-food, plant-based” diētai. Es pat nemēģināšu to iztulkot. Tā ir diēta par kuru var izlasīt, piemēram, grāmatā Forks Over Knives. Par to, kas šī diēta ir un kāpēc tā ir laba Tavai veselībai, vari iepazīties, piemēram, šajā Heathline rakstā.